oktober 2022

Höjd fjärrvärmeavgift och ny prismodell från 1 januari 2023

Trelleborgs Energi höjer fjärrvärmepriserna med 4 % till 1 januari 2023 till följd av ökade kostnader. Samtidigt införs en ny prismodell, som baserar sig på uppmätt effekt istället för abonnerad effekt, och en uppdelning i sommar- och vintertaxa. Förändringarna kommer att gälla från 1 januari 2023 men införs successivt hos kunderna allt eftersom avtalen löper ut.

Fjärrvärmebranschen har under de senaste åren genomgått ett skifte mot flexibilitet, och det har motiverat Trelleborgs Energi att se över sin prismodell för fjärrvärme. Därför införs vid årsskiftet en effektbaserad prismodell där den fasta delen kommer att variera med den faktiska effekt man behöver, och den rörliga varierar beroende på om det är sommar eller vinter. Den på kundkollektivet kostnadsneutrala prismodell som nu införs ger en mer rättvis prissättning. I tidigare modell har kunderna betalat efter ett visst abonnemang, oavsett egentligen den effekt som man tagit ut: vissa kunder har alltså tagit ut mer effekt än de betalat för, andra mindre.

– Med den nya, s.k. effektbaserade, prismodellen kommer våra stora kunder få en mer modern, rättvis och dynamisk prissättning. Nu kommer de att betala för den faktiska effekt de behöver, inte efter en schablon. Vi ville ha en modell som gynnar energieffektiviseringar, som vi ser är oerhört viktiga för miljön och våra kunder, säger Jimmy Nilsson, fjärrvärmechef på Trelleborgs Energi.

Modellen baserar sig på fastighetens effektbehov, som bestäms av en normalårskorrigerad temperatur, vilket gör att kunderna kommer att vara mindre utsatta för väderlekssvängningar. Den effektbaserade beräkningen gäller enbart effektkunder, dvs större näringsidkare, fastigheter och företag. Övergången till sommar- och vinterpris på den rörliga delen gäller däremot alla kunder i stadsnätet.

– Vi kommer att övergå till denna modell successivt. Det innebär att allt eftersom avtalen löper ut, kommer kunderna att få denna nya modell. De som berörs av detta kommer att få avisering i god tid innan avtalet löper ut, säger Jimmy Nilsson.

Bolaget kommer också att höja avgifterna med 4 % från och med 1 januari 2023. Orsaken till höjningen är förutom inflationen ökade råvarupriser, elpriser och bränslepriser. Konkret innebär denna höjning en ökad kostnad på ca 850kr/år eller ca 70kr/mån för en villakund (exempelkund med förbrukning på 20 000 kWh) För exakta priser hänvisas till de nya prislistorna som publiceras på hemsidan senast 1 november.

Kostnadstak från Svenska kraftnät minskar elnätsavgifterna för 2023

Efter en längre period av påverkansarbete från elnätsbranschen tillsammans med Energiföretagen har nu statliga Svenska kraftnät beslutat att införa ett kostnadstak på energiavgiften för 2023. Detta innebär att de aviserade höjningarna för elnätskunderna kommer att minska betydligt.

Den 21 oktober beslutade Svenska kraftnät om att införa ett tak på energiavgiften för 2023. Kostnadstaket bygger på en andel, 50 procent, av vad respektive anslutande part netto betalat i energiavgift under perioden september 2021-augusti 2022. Taket för hela kundkollektivet innebär att avgiften stannar vid cirka 1,95 mdkr 2023.

– Det är väldigt positivt att Svenska kraftnät lyssnat på inspelen från branschen om att göra ytterligare åtgärder för att minska kostnaderna för slutkunderna. Det är glädjande att en stor del av de aviserade höjningarna nu inte behöver belasta kunderna, säger elnätschef Daniel Andrée.

Elnätsavgifterna nästa år för Trelleborgs Elnäts kunder kommer alltså att vara lägre än tidigare prognosticerats. Detta för att elprisets genomslag i elnätsavgiften inte kommer att slå igenom för 2023. På så sätt har statliga Svenska kraftnät på kort sikt dämpat effekterna av elpriset på nätkostnaderna och lättat trycket för kunderna. Detta påverkar dock inte de ökade kostnader som förlustelen utgör för såväl regionnätsägare som lokalnätsägare.

– Tyvärr påverkar ju de höga elpriserna fortsatt alla elnätsägare genom att förlustelen kostar mer för oss än någonsin. Det är marknadsmekanismerna som slår igenom. Så våra kunder kommer att se ökade kostnader, men de blir i alla fall lägre än tidigare prognosticerat, avslutar Daniel Andrée.

Det pågår ett arbete med att beräkna de nya kostnaderna. Så fort Trelleborgs Elnät har fått besked från regionnätsägare, i början av november, kommer de nya taxorna publiceras på hemsidan.

Varning för bedragare

Varning för bedrägerier! Vi har fått information att bedragare ringer till kunder, utger sig för att vara elhandelsföretag och säger sig vilja betala tillbaka pengar till kunderna.

Vi har informerats om att det just nu förekommer att telefonbedragare utger sig att vara från olika elhandels- och energibolag. De hävdar att kunden ska få pengar tillbaka, men att kundens bankkonto och inloggning på BankID krävs för återbetalning. Detta är telefonbedragare som försöker luras! Om du som kund skulle ha blivit felaktigt fakturerad av oss korrigeras det på nästkommande faktura.

Polisen och banker har följande enkla råd:

  • Ge aldrig bort koder.
  • Starta och använd aldrig BankID på uppmaning av någon som kontaktat dig. Om banken verkligen har upptäckt problem med ditt kort eller konto kan banken se det utan att du behöver logga in.
  • Polisanmäl alltid ett bedrägeriförsök – på så sätt får Polisen mer information att arbeta med.

Trelleborgarna har sparat 7 procent el under september månad

Höga elpriser och energimedvetenhet har satt sina spår i samhället. Trelleborgarna sparar el som aldrig förr – månadssnittet landade på 7 % elbesparing för september. I förra veckan lanserades också Energimyndighetens kampanj, Varje kWh räknas, för att ge tips och råd till allmänheten om hur man kan minska sin förbrukning.

Som vi tidigare pratat om i sociala medier har Trelleborgs elnäts kontrollräkning av elförbrukningen i Trelleborg visat på en sjunkande trend. Månadssnittet för september 2022 landade på 7 % mindre elförbrukning än samma månad 2021.

– Det är fantastiskt att se att trelleborgarna verkligen tagit till sig budskapet att energibesparingar är rätt väg att gå. Gör vi det kollektivt kommer det ha en god inverkan på elpriset, på kort sikt, säger Maria Malm Skarin, marknads- och försäljningschef för Trelleborgs Energi.

Det betyder att redan den gångna månaden har trelleborgarna passerat med råge den förbrukningsminskning på 5 % för höglasttimmar som EU:s energiministrar föreslog för att komma till bukt med de skenande elpriserna. Förslaget röstades igenom förra veckan, och kommer införas inom kort i alla EU-länder.

– Vi har en mycket ansträngd situation idag, för alla. Kriget i Ukraina och efterföljande effekter på gasmarknaden har gett avtryck på elpriset. Genom energibesparingar kan vi på kort sikt förbättra läget särskilt om vi flyttar elförbrukningen till mindre belastade tider. Våra enskilda energikostnader minskar, trycket på systemet minskar och därmed risken för frånkoppling, och det kan också påverka marginellt elprisets nivå, förklarar Maria Malm Skarin.

Energimyndigheten har idag lanserat en informationskampanj för energibesparingar, kallad Varje kWh räknas. ”Vi behöver alla bidra till att minska vår elanvändning, och valen vi gör idag kan påverka hur situationen ser ut imorgon. Varje liten förändring gör stor skillnad i det stora hela, om vi hjälps åt. För nu räknas varje kilowattimme,” skriver myndigheten på sin kampanjsida. Där får man handfasta tips och råd för hur man kan sänka sin egen energiförbrukning.

– Det är utmärkt och efterlängtat med en bred informationskampanj till allmänheten. Vi har haft många som ringt och frågat om hur man kan tänka. Man kan läsa mer på vår hemsida under Aktuell information om elmarknaden och elpriset. Men ju fler som sprider kunskapen, desto bättre, avslutar Maria Malm Skarin.

Med anledning av nyheten om höjning av den rörliga elnätsavgiften

Det har uppstått en del frågor kring att Trelleborgs Elnät, likt andra elnätsbolag i Sverige, ser en höjning av den rörliga delen av elnätskostnaden, den s.k. överföringsavgiften till årsskiftet. Detta är kopplat till ökande kostnader för inköp av förlustel, den el som nätbolag ska köpa in för att täcka förluster vid överföringen. Regionnätsleverantören E.ON och Trelleborgs Elnät arbetar nu intensivt med anpassa taxorna efter Svenska Kraftnäts spotprisbaserade modell.

Elnätschef Daniel Andrée, vad handlar detta om och varför denna otydlighet?

– Den höjning som vi så som många andra elnätsbolag aviserat redan handlar i grund och botten om skenande elpriser. Dessa ger ökade kostnader för såväl transmissionsnätsägaren Svenska Kraftnät som regionnätsägaren, och oss i slutändan. Därför övergår E.ON till en spotprisbaserad taxa som vi då också behöver införa. Detta kommer dessvärre att resultera i en rejäl höjning för våra kunder. Hur stor den höjningen kommer vi inte kunna ange exakt, eftersom det beror på hur mycket man förbrukar och viket månadssnitt elhandelspriset blir. Men förhoppningsvis kommer vi kunna ge en bättre prognos i slutet av oktober.

Detta är ju rätt tråkiga nyheter för kunderna, som redan är ganska hårt belastade med stigande elpris. Hur resonerar ni där?

– Vi försöker alltid balansera en stabil affär med kostnaderna för kund. Tyvärr är det elmarknadens nivåer och rörlighet som stökar till det även på elnätssidan. Ökade kostnader för förlusterna i elnätet belastar oss – både Svenska Kraftnät och regionnätsägaren överför sina kostnader till oss, helt enligt marknadsreglerna, och ovanpå det tillkommer att våra egna kostnader (för nätförluster) ökar. Därför behöver vi göra som Svenska Kraftnät och Eon och införa rörlig del kopplat till spotpriset i överföringsavgifterna.

Men vad innebär detta egentligen till kund, det låter väldigt luddigt med ”kopplas till spotpriset”?

– Överföringsavgiften beräknas ju på din förbrukning redan. Dvs ju mer du förbrukar, desto högre blir elnätskostnaden. Nu införs att avgiften baseras på din förbrukning x elpriset. Tanken är att det ska vara elpriset varje given timme (spotpriset) men under en övergångsperiod kommer vi att beräkna elpriset på ett månadsgenomsnitt. Som du ser är det en ganska knepig beräkning.

Hade ni inte kunnat välja en annan modell, måste ni göra som Svenska Kraftnät och E.ON?

– I teorin borde det ju gå, men tyvärr är det praktiskt omöjligt. I kundernas överföringsavgift ligger överföringsavgifterna till E.on/Svenska Kraftnät (utöver våra egna nätförluster och ersättningen till producenter). De volatila elhandelspriserna gör det omöjligt att bestämma fasta priser – det skulle resultera i att vi tar ut för höga/låga priser eftersom vi betalar ett rörligt till E.ON.

Regeringen aviserade innan valet att man ämnade avsätta flaskhalsintäkter från Svenska Kraftnät till att kompensera kunder i södra Sverige – när kommer vi se dessa pengar?

– Vi utgår från att det kommer någon form av kompensation men när, hur och vad det vet vi inte ännu. Svenska Kraftnät ska återkomma till regeringen med ett förslag senast 15 november, så då kommer vi veta mer.

Svar på TA:s påstående: Trelleborgs elnät andra billigaste elnätsbolaget för de skånska hushållen

Med anledning av artikeln ”Så mycket har kostnaderna för el ökat på ett år” publicerad i Trelleborgs Allehanda den 6 oktober vill vi förtydliga att Trelleborgs elnät inte har publicerat felaktig statistik, utan är fortsatt andra billigaste elnätsbolag för skånska hushåll.

Vi har noterat felaktigheter i artikeln publicerad 6 oktober 2022 i Trelleborgs Allehanda. Det gäller påståendet om placeringen i elnätskostnaderna: ”Trelleborgs elnät har tidigare gått ut med att man är ett av de elnätsbolag som har lägst avgifter i Skåne. Nils Holgerssongruppens uträkningar visar däremot att nätkostnaden är lägre i nio andra skånska kommuner.”

Vi vill här poängtera att påståendet vi tidigare gått ut med, att Trelleborgs Elnät är bland de billigaste elnätsbolagen i Skåne, är sant. Sett till alla hushållskunder (säkringskunder 16-25A) ligger Trelleborgs elnät på andra plats. Sett till enbart en kundtyp, en lägenhetskund – i Nils Holgersson-rapportens typfastighet ligger vi på tionde plats i Skåne.

Nils Holgersson-rapporten grundar sig på en typfastighet med ca 15 lägenheter på totalt 1000 kvm, med hushållselsförbrukning (16A) på 34500 kWh och en fastighetsel (35A) på 15000 kWh. Detta för att ge en ögonblicksbild av en schablonkund boende i lägenhet med en antagen förbrukning. Rankar man på faktisk kostnad hamnar vi på tionde plats, rankar man på senaste årets höjning hamnar vi på nionde plats. Vår egen sammanställning som vi gick ut med tidigare i år är en ranking baserad på den statistik som alla elnätsbolag är ålagda att rapportera in till Energimarknadsinspektionen. För att ge en bild av hela kundkollektivet tog vi in alla säkringskunder i statistiken – dvs alla kunder mellan 16-25A, lägenhetskunder som villakunder – vilket då gav bolaget en andraplacering bland skånska elnätsbolag. Detta är anledningen till att statistiken i Nils Holgersson-rapporten skiljer sig från vår.

När det gäller större säkringar (genomsnittspris för 35-160A) hamnar vi, återigen baserat på EI:s insamlade data 1 jan 2022, på en tredje plats.

Vad gäller resonemanget kring 70 respektive 60 procents höjning vill vi lyfta fram följande: Enligt Nils Holgersson-rapporten betalar alltså Trelleborgs Energis kunder mindre för sin kostnad för el och elnät än Eons kunder under samma period. Den procentuella höjningen mellan 2021 och 2022 har varit mindre för Eons kunder än Trelleborgs Energis kunder, ja. Men eftersom Trelleborgs Energis pris legat lägre än Eons har man alltså lyckats landa på en nivå som ligger betydligt lägre totalt sett än snittet för Skåne och dessutom lägre än Eon.

Daniel Andrée, elnätschef

Magnus Sahlin, VD

Trelleborgs Energi AB