december 2022

Trelleborgs Energi stöttar unik vätgasutbildning i Trelleborg

I augusti 2022 startade Yrkeshögskolan i Trelleborg sin första utbildning inom vätgas. Utbildningen som ges på distans vänder sig till branscher som berörs av den pågående energiomställningen. Maria Malm Skarin, marknads- och försäljningschef på Trelleborgs Energi och Katarina Gillblad, egenföretagare inom lantbruksnäringen, är två av dem som går utbildningen.

– Att man som yrkeshögskola väljer att anordna utbildningar inom detta område är värdefullt. Det är ett ämne som varit på agendan i många år, men där det äntligen börjar hända lite, säger Katarina Gillblad.

Katarina Gillblad är egenföretagare inom lantbruksnäringen och har ett stort intresse för energiomställningen, framför allt inom jordbruk och vad det kan göra för Sveriges matförsörjning.

– Jag vill arbeta med fossilfri energi och lära mig mer om förutsättningar för att producera mat med vätgas som resurs. Genom utbildningen har jag träffat likasinnade och kan komplettera min kunskap från tidigare erfarenheter och utbildningar, säger Katarina.

Trelleborgs kommun satsar mycket på just vätgas och ska erbjuda ett av Sveriges första tankställen för vätgas som ett led i EU-projektet Nordic Hydrogen Corridor. Yrkeshögskolan i Trelleborg var snabba att se kompetensbehovet och var först ut bland yrkeshögskolorna i landet att erbjuda en vätgasutbildning. I ledningsgruppen för utbildningen sitter representanter från Trelleborgs Energi, Uniper, Powercell, Rise, Hitachi energy, Metacon, ABB och Lhyfe.

– Utbildningen är ett direkt svar på behovet av spetskompetens inom området vätgas. Satsningen på Nordic Hydrogen Corridor här i Trelleborg tillsammans med det faktum att vätgas beräknas bli en viktig del i energiomställningen i hela landet betyder att behovet av kompetens ökar. Vi har därför valt att satsa på en bred utbildning där man får kompetens inte bara inom energiområdet, utan även tillståndshantering, säkerhet och service, säger Camilla Kronholm, rektor på Yrkeshögskolan i Trelleborg.

Intresset för utbildningen har varit stor och bland kursdeltagarna finns bland annat svetsare, elektriker, ingenjörer och myndighetsanställda. Maria Malm Skarin, som till vardags jobbar som marknads- och försäljningschef på Trelleborgs energi, har också tagit chansen att kompetensutveckla sig inom området.

– Jag hade en del kunskap redan när jag ansökte till utbildningen, men saknade detaljkunskaper om bland annat risker, tillstånd och anläggningarna. Föreläsarnas bredd och kompetens har hållit en mycket hög standard och den kursansvarige har hållit ihop kursen på ett föredömligt sätt, säger Maria Malm Skarin.

Spara el genom att styra din värmepump med Easyserv

I december startade Trelleborgs Energi ett test- och utvärderingsprojekt av en tjänst för smart styrning av värmepumpar med timprisavtal. Tjänsten kan ge upp till 20 procent energibesparing på sikt. Projektet görs tillsammans med leverantören Easyserv.

Vill du vara med?

Trelleborgs Energi har som ambition att längre fram erbjuda smarta styrningstjänster, värme och el, till våra kunder så att det ska vara enklare att bidra till en hållbar framtid. Därför har vi lanserat ett testprojekt för att utvärdera tjänsten tillsammans med Easyserv.

Den nya tjänsten kan tillsammans med ett timprisavtal styra din värmepump, så att den jobbar hårdare på de billigaste elpristimmarna. En enkel enhet på värmepumpen skapar varje dygn ett optimerat körschema baserat på elpriset. Förutom att du som villaägare sparar energikostnader, så bidrar du också till jämnare belastning i elnätet.

Var förberedd inför eventuella bortkopplingar

I södra Sverige löper vi reell risk för bortkopplingar under den kommande veckan. Men hur fungerar bortkopplingarna och vad ska man som privatperson tänka på? Vi reder ut begreppen tillsammans med Maria Malm Skarin, marknads- och försäljningschef på Trelleborgs Energi, samt Daniel Andrée, elnätschef på Trelleborgs Elnät.

Vid elavbrott av längre typ påverkas inte bara belysningen, uppvärmningen och elektriska apparater i hemmet, utan i vissa fall även vatten, telefoni och betalsystem. Det är därför bra om man tänker igenom hur förberedd man själv är på några timmars elavbrott.

– Det viktigaste är att ha stearinljus, ficklampa, en laddad powerbank samt en dunk vatten hemma. En vevradio är bra, om elen skulle dröja, säger Maria Malm Skarin. Det gäller att läsa på och tänka smart kring mat och värme, beroende på ens egen situation. Kanske kan man laga mat på grillen ute, eller ha en kall buffé? Läs på så mycket du kan innan, och förbered dig, är mitt bästa tips!

Men hur länge kommer man vara utan elen?

– Det vet vi inte i dagsläget. Roterande bortkopplingar är det som är aktuellt framför allt, då kopplar man ifrån område efter område, med målet att inte ha elen avstängd för länge för enskilda användare, säger Daniel Andrée.

Styrel kallas den plan som gör det möjligt att prioritera samhällsviktiga elanvändare om en manuell förbrukningsfrånkoppling (MFK) är nödvändig. Vid elbrist kan det bli aktuellt med en sådan bortkoppling, och då är det främst hushållen som först kopplas från elen.

Men vem bestämmer var och när det släcks ner?

– Prioriteringsordningen görs av kommuner och länsstyrelser i samråd, så att inte alla funktioner i samhället drabbas samtidigt. Det är sedan Svenska Kraftnät som bestämmer när och vilka områden som ska kopplas bort, säger Daniel Andrée. Det är inte planerbart, utan tidigast en dag innan kommer vi att veta var och när bortkoppling kommer att ske. Då kommer vi naturligtvis informera kunderna.

Läs mer på Strömavbrott – förbered dig – Krisinformation.se och El-, gas- eller fjärrvärmeavbrott (energimyndigheten.se).

Läs mer om styrel på Hur påverkas jag om elen behöver kopplas bort? – Trelleborgs Energi

Trelleborgs Energi omvandlar inga avtal utan kundernas vetskap

I dagarna har Svenska Dagbladet publicerat en artikel om kunder som i samband med byte till smarta mätare får sitt avtal omvandlat till timprisavtal utan att de önskat så. Vi vill här förtydliga att detta inte gäller Trelleborgs Energis kunder.

Enligt artikeln i Svenska Dagbladet finns det kunder hos stora energibolag som råkat ut för att deras elavtal omvandlats från rörligt elpris till timpris, då de bytt elmätare. Bakgrunden till detta ska vara, enligt bolagen själva, att de automatiskt debiterar efter den typ av avräkning som kunden har.

Vi vill förtydliga att detta inte gäller Trelleborgs Energis kunder. Oavsett om våra kunder byter elmätare, så gäller ingångna avtal. Det innebär att vi inte ändrar några avtal utan kundernas vetskap. Våra kunder måste begära själva att byta avtalsform mellan till exempel rörligt och timpris. Det ger en trygghet för våra kunder och en tydlighet för oss.

Trelleborgs Energi är julpartner till Skåne Stadsmission 2022

För andra året i rad stöttar Trelleborgs Energi Skåne Stadsmission som en del av julgåvan till de anställda. Stödet går till Skåne Stadsmissions arbete för utsatta barn och ambitionen att ge alla barn en trygg tillvaro över jul.

Skåne Stadsmission är en idéburen organisation som arbetar med människor i utsatta livssituationer. I arbetet med att förbättra tillvaron för utsatta barn hjälper Skåne Stadsmission familjerna med akut stöd av mat och kläder, stöd med läxhjälp och utflykter, stöd med rådgivning och hjälp med myndighetskontakter samt med långsiktigt stöd till föräldrarna.

Trelleborgs Energi är stolt över att vara julpartner till Skåne Stadsmission i kampen för att barn i Skåne ska få vara både varma, mätta och trygga över julen.