februari 2023

Borttagning av laddstolpar vid Ica Maxi

Efter 15 mars kan vi inte erbjuda gratis laddning vid Ica Maxi vid Strandridaregatan i Trelleborgs längre. Enligt ett beslut från Konkurrensverket snedvrider det konkurrensen på marknaden. Tills vidare måste vi alltså ta bort våra gratisladdboxar. Vi återkommer med information så fort vi har en annan lösning på plats. Men tillsvidare är du välkommen att ladda din bil vid några av våra andra laddstolpar runt om i Trelleborg.

Enkla brister i informationssäkerhet – de mest allvarliga säkerhetshoten idag mot branschen

Trelleborgs Energis nya säkerhetschef Anders Henriksson, menar att cyberkrigföring mot svenska intressen pågår varje dag. Intrångsförsök görs i hundratal varje dag i syfte att testa våra system, vårt försvar och hitta sårbarheter både hos oss som individer och hos oss som organisationer. Trelleborgs Energi följer noggrant händelseutvecklingen i omvärlden och ser över säkerhetsrutinerna kontinuerligt.

Från 2015 till mitten av 2022 skedde 48 lyckade cyberattacker mot europeiska energibolag, skriver danska energibranschens cybersäkerhetscenter EnergiCERT i sin rapport från september 2022. De flesta attacker var ransomware-attacker, en typ av skadlig programvara vars syfte är utpressning, ofta genom att ta filer som gisslan via kryptering. Ett antal attacker var också ren spionage, medan ett fåtal var ren datastöld.

– Motivationen bakom dessa attacker är tydligt ekonomisk vinning. Man kan se att de som ligger bakom de flesta attackerna, en rysk grupp, till och med har börjat sälja detta som en tjänst. De kallar den för RaaS – ransomware as a service. Det som är lömskt med detta, är att man slår ut ett bolag, men eftersom vi arbetar i en global värld, har det långtgående effekter, säger säkerhetschef Anders Henriksson.

En av attackerna under 2022 var mot den ukrainska delen av Viasats infrastruktur genom bland annat malware, en programvara som förstörde modem och routers och därigenom operativnätverket som styr satellitnätverken. Följdeffekten blev att 5 800 vindturbiner i Tyskland som var kopplade till satelliterna slogs ut och tusentals bolag runt om i Europa blev påverkade.

– Det är slående hur dessa attacker börjar med de enklaste medel. Därför är det extremt viktigt att vi blir medvetna både som individer och som organisationer – vi har löpande utbildningar inom kommunen och Trelleborgs Energi. Systemuppdateringar och multifaktorsautentisering är några andra saker som hjälper, liksom att begränsa administratörstillgångar, säger Anders Henriksson.

Ett par enkla råd för dig som individ och medarbetare är, enligt Anders Henriksson:

  • Var vaksam och klicka inte på okända länkar eller öppna dokument i mejl.
  • Se upp även för betrodda avsändare, och bekräfta genom att ringa upp istället.
  • Skaffa dig säkra och unika lösenord som inte är kopplade till dina händelser i sociala media.
  • Uppdatera dator och mobil med jämna mellanrum. Tänk på att stänga av och återstarta mobilen ibland också.

Såväl cybersäkerhet som övrigt säkerhetsarbete är rigoröst inom den typen av samhällskritisk verksamhet som Trelleborgs Energi bedriver. Men därför är det inte heller helt enkelt att beskriva vad man gör konkret:

– Vi får tyvärr hålla oss till generella beskrivningar och förklara att vi på säkerhetssidan – inom hela kommunen – bevakar området noga, analyserar vår egen situation löpande och ser över rutinerna så de är anpassade till de nya hot som hela tiden omformas. Vi har som ambition att ligga steget före, hela tiden, avslutar Anders Henriksson.

Läs mer om EnergiCert och deras rapporter på deras hemsida. Eller besök CERT-SE som är en verksamhet under Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Svenska kraftnät varnar för falska sms och mejl om elstödet

Varken Svenska Kraftnät, banken, Försäkringskassan eller någon annan kommer att kontakta dig för att be dig logga in någonstans eller lämna ut personliga koder, i samband med utbetalning av elstöd. Om någon kontaktar dig på det sättet kan det handla om ett bedrägeriförsök. Avsluta sådana kontakter direkt!

Läs mer om utbetalningen här på vår hemsida eller hos Försäkringskassan.

Få ditt elstöd snabbare för perioden oktober 2021 – september 2022

Anmäl och kontrollera om du registrerat ditt bankkonto i Swedbanks kontoregister senast den 13 februari för att så snart som möjligt få ditt stöd för perioden 1 oktober 2021–30 september 2022. Utbetalningarna för denna första kompensation kommer att ske med start från den 20 februari.

Du får elstöd om ditt namn (fysisk person) stod på elnätsavtalet den 17 november 2022. Ersättningen utgår med 79 öre/kWh för elnätsområde 4.

Pengarna betalas ut från den 20 februari

Utbetalningarna betalas ut via Försäkringskassan och de startar utbetalningarna den 20 februari och fortgår därefter under några dagar. Det kan ta några bankdagar innan du ser pengarna på ditt konto. För att du ska kunna få din ersättning behöver Försäkringskassan ha ett konto för utbetalning. Har de inte det tar utbetalningen längre tid.

Säkerställ att du har ett konto registrerat

Om du har rätt till elstöd och vill vara få ditt stöd snabbast möjligt ska du som står på elnätsavtalet anmäla ditt bankkonto till Swedbanks kontoregister senast den 13 februari. Du behöver inte vara kund i Swedbank. Om du behöver kontrollera om du redan har ett konto anmält i Swedbanks kontoregister kan du göra det. Det gäller även dig som är kund i Swedbank.

Kontoregister – anmäl konto | SUS | Elstöd | Avi | Swedbank

Utbetalning av elstöd – Försäkringskassan (forsakringskassan.se)

Elstöd till privatpersoner | Svenska kraftnät (svk.se)