augusti 2024

Vi banar väg för framtidens elektrifiering redan nu i vår nätutvecklingsplan

Det svenska elnätet behöver utvecklas och förstärkas för att få in mer kapacitet och för att få ut mer effekt. Trelleborgs Elnät ansvarar för att se till att det finns kapacitet i vårt elnät och idag är tillgängligheten god i det lokala nätet. För att framtidssäkra tillväxten och vara transparent med behoven i kommunen har Trelleborgs Elnät tagit fram en nätutvecklingsplan för hela elnätet för åren 2025-2034. Den preliminära planen är publicerad på vår hemsida och alla intressenter är välkomna att lämna sina tankar och synpunkter på den.

Behovet av elnätets förstärkning är reell och kommer bara att fortsätta växa i takt med att fler vill ansluta och mata in el till elnätet. Alla nätägare ska därför enligt föreskrifter från Energimarknadsinspektionen, redovisa en nätutvecklingsplan från och med i år.

Syftet med planen är att beskriva hur elnätet, under denna period, behöver utvecklas för denna förstärkning. Planen ska innehålla prognos för kommande kapacitetsbehov, begränsningar, flexibilitetstjänster och de investeringar som behöver göras i elnätet för tioårsperioden 2025-2034.

Planen görs i nära samarbete med de kommuner och elnätsföretag som angränsar till vårt elnätsområde.

Samråd om planen

Alla intressenter är välkomna att lämna synpunkter på planen. Det kan du göra här på vår hemsida under samrådsperioden 29 augusti till 14 oktober 2024.

Inkomna synpunkter från samrådet kommer att sammanställas i en så kallad samrådsredogörelse, som sedan kommer finnas tillgänglig här på vår hemsida senast den 31 december 2024.

Läs mer och lämna dina synpunkter här.

Trelleborgs Energis elhandelskunder kan nu delta på stödtjänstmarknaden

Har du ett batteri kopplat till din fastighet? Är du kund hos Trelleborgs Energi? Då kan du bli en del av Svenska Kraftnäts stödtjänstmarknad via företaget Checkwatt. Du kan helt enkelt sälja din batterikapacitet och samtidigt hjälpa till att balansera elnätet. Smart, eller hur?

När produktionen av el är större eller mindre än konsumtionen hamnar elnätet i obalans, vilket i värsta fall kan leda till strömavbrott. Statliga Svenska kraftnät köper därför in så kallade stödtjänster som balanserar elnätet och upprätthåller rätt frekvens. Allt för att bibehålla balansen i elnätet. 

Stödtjänsterna har hittills varit tillgängliga, förutom för elproducenter, för stora industrier och ägare av batteriparker, men de senaste åren har denna möjlighet öppnat sig för mikroproducenter med batterilagring.

– Egentligen är detta ganska enkelt: Har man ett batteri hemma, kopplat tex till en solcellsanläggning, kan man via en så kallad aggregator erbjuda stödtjänster till Svenska Kraftnät. Aggregatorföretaget samlar batteriägare och använder alla deras batterier för att sälja stödtjänsterna via balansansvariga elhandelsbolag. Detta har funnits på marknaden i 2-3 år ungefär, och nu kan även våra elhandelskunder med batterier, hushåll som företag, gå med i detta om de så önskar, säger Jenny Sackner Christensen, marknads- och försäljningschef på Trelleborgs Energi.

Det är företaget Checkwatt som är aggregator för Trelleborgs Energis kunder. Företagets virtuella kraftverk möjliggör sammanlänkning av batterilager, solceller, vindkraftverk och elbilsladdare över hela landet – samt leverans av dessa stödtjänsterna till Svenska kraftnät. På så sätt kan hushåll, bostadsrättsföreningar och företag få betalt för att bidra till elnätets stabilitet.

– Det smarta styrsystemet väljer automatiskt om batteriet ska leverera stödtjänster till Svenska kraftnät, användas som reservkraft, laddas när elpriset är lågt eller avlasta elnätet på andra sätt, exempelvis genom att tillföra effekt lokalt vid tider på dygnet då elnätet är högt belastat, förklarar Jenny Sackner Christensen.

Så utöver att leverera kapacitet till Svenska Kraftnät kan alltså stödtjänsterna avlasta flaskhalsar i elnätet – och därmed minska kostnaden för nätavgifter. Lagringsmöjligheterna innebär också att man kan balansera tillgång och efterfrågan. Det har i sin tur en positiv påverkan på elprisets stabilitet. 

– Batterier med smart styrning är en väg runt kapacitetsbrist och flaskhalsar i elnätet. Det minskar också behovet av dyra förstärkningar av näten, säger Dan-Eric Archer, vd för CheckWatt.

Enligt statistik från Skatteverket har antalet installerade energilager, främst i form av batterier, fyrdubblats bara mellan åren 2021-2022. 

– Det som man brukar kalla flexibilitetsmarknaden, där man köper och säljer stödtjänster till Svenska kraftnät, har hittills varit få förunnat. Därför är det extra roligt att vi genom samarbetet med Checkwatt kan erbjuda våra kunder denna möjlighet, säger Jenny Sackner Christensen.

Tillfällig avstängning av fjärrvärmen den 20 och 22 augusti

Tisdagen den 20 augusti och torsdagen den 22 augusti kommer Trelleborgs Energi att byta ut gamla markventiler i fjärrvärmenätet i stora delar av Trelleborg. Det betyder att leveransen av fjärrvärme kommer att vara avstängd, vilket påverkar värme- och varmvattenleveransen. Men oroa dig inte – kallvatten och el påverkas inte.

Anledningen till avstängningen är att vi behöver byta ut gamla markventiler som har gjort sitt. Vi arbetar löpande med att underhålla och förbättra vårt fjärrvärmenät för att trygga fossilfri värme i Trelleborg.

Vår fjärrvärmeleverantör Adven kommer i samband med avstängningarna att passa på att göra underhåll på fjärrvärmeverket.

För att minimera påverkan hos dig som kund har vi delat upp arbetet i etapper, som förlagts på två dagar. På så sätt säkerställer vi att du får tillbaka ditt varmvatten och din fjärrvärme snabbast möjligt.

När din fastighet berörs och hur länge avstängningen varar beror på var fastigheten ligger i fjärrvärmenätet, se bild och förklaring nedan. Du kommer däremot fortfarande att ha tillgång till kallvatten och el! Tänk på att temperaturen kan vara ojämn en stund före och efter avstängningstiderna.