oktober 2024

Flödesbaserad kapacitetsberäkning – vad är det?

Här i slutet av oktober går Sverige över till en metod för elöverföring som kallas för flödesbaserad kapacitetsberäkning. Allt enligt ett EU-beslut för gemensamma regler för elmarknaden. Syftet är att kunna överföra mer el mellan olika elprisområden. Men vad är det egentligen för något och hur kan en ny modell som rör hur elen flödar i nätet egentligen påverka oss i Trelleborg?

Den 29 oktober införde Svenska kraftnät en ny modell för överföring av el mellan olika elområden, som en effekt av EU:s gemensamma regler för elmarknaden. Syftet är att bättre nyttja kapaciteten i elnätet.

Det låter ju bra, men varför är detta ens nödvändigt? Vi ställde frågan till marknads- och försäljningschef Jenny Sackner Christensen:

– Det är ju så att det finns begränsningar i hur mycket el som kan överföras på ett säkert sätt mellan olika elområden. Dessa så kallade flaskhalsar har begränsat handeln, och därmed påverkat priset, framför allt för oss i södra Sverige. Fram tills idag har den rådande modellen varit att elen flödat dit där man betalat mest för den. Helt i linje med en fri marknad, förklarar Jenny Sackner Christensen.

Med den nya metoden ska man i stället kunna använda elnätet mer effektivt och inte beräkna på teoretiska modeller utan låta den faktiska, fysiska kapaciteten i nätet styra.

– Poängen med den nya metoden är alltså att skillnaden i elpris mellan två elområden kommer att bli mindre om mer kapacitet finns tillgänglig och elen kan flöda från ett lågprisområde till ett högprisområde, säger Jenny Sackner Christensen.

Det låter ju intressant, men hur blir det då för oss i Trelleborg?

– Begränsningarna mellan elprisområdena blir mindre, så det kommer att flöda mer el från norr till söder, vilket teoretiskt bör ge oss lägre elpriser här i söder. Svenska kraftnät har gjort simuleringar med den nya modellen och i dessa fick elområdena 1, 2 och 3 något högre priser, medan priset i elområde 4 minskade. Men man ska komma ihåg att det är simuleringar och att verkligheten kan se annorlunda ut, säger Jenny Sackner Christensen.

Eftersom det rör sig om en mycket stor förändring i elmarknaden är det svårt att på förhand kunna förutse konsekvenserna. Trelleborgs Energi kommer att bevaka frågan och hålla kunderna uppdaterade.

– Det man ska komma ihåg är att detta är en välbeprövad modell i ett europeiskt perspektiv, som har använts på kontinenten i många år. Det finns fördelar med att vi nu alla, som är fysiskt hopkopplade, delar samma modell för flödesberäkningar. Tanken är att flödena ska optimeras, och det leder till mer el frigörs för användning, säger Jenny Sackner Christensen.

För mer information om detta läs på Svenska kraftnäts hemsida.

Högre fjärrvärmepris 2025 till följd av konkurrens om skogsbränsle

Från 1 januari 2025 höjer Trelleborgs Energi fjärrvärmepriset i Trelleborg med i snitt 25,7 procent. Anledningen är den oroliga omvärlden som medfört stigande biobränslepriser samtidigt som prisutvecklingen varit hög i samhället. Vi reglerar vårt pris i efterhand för de ökningar som faktiskt varit och påverkar våra kunder först under 2025. 

2025 höjs fjärrvärmepriset med en, för Trelleborgs Energi, historiskt hög ökning på 25,7 procent. För en villakund med en årsförbrukning på 20 000 kWh innebär detta en ökad genomsnittlig månadskostnad på ca 630 kr/månad.  

– Vi är inte nöjda med det pris som vi nu behöver sätta, men tyvärr är kostnadsökningarna bakom inget vi rår på. Det som ställer till det, som vi även pratade om förra året, är framförallt ökade priser på skogsflis, säger Jimmy Nilsson, fjärrvärmechef på Trelleborgs Energi. 

Priset på biobränsle har enligt Energimyndighetens prisindex ökat med hela 40,5 procent under vintern 2023/2024. Den främsta anledningen till bränsleprisets höga nivåer är kriget i Ukraina, och en ökad konkurrens om fossilfria bränslen i Europa. Denna ovanligt stora prisökning på bränsle tillsammans med att vi prissätter med ett års eftersläpning gör att våra kunder först nu ser den stora höjningen som många andra såg redan under 2024.  

Fjärrvärmen i Trelleborg produceras vid Advens produktionsanläggningar, som drivs med fossilfritt biobränsle (skogsavfall) som bas. Priserna för biobränslet under vintern 2023/2024 steg markant, vilket vi ser resultatet av nu då vårt pris regleras i efterhand. Detta påverkar våra kunder inför året som kommer. 

– Det pris vi sätter mot våra kunder bygger på vad kostnaderna faktiskt varit det gångna året. Så när vi justerar våra priser för fjärrvärmen är det de priser som fjärrvärmebranschen redan rapporterat in säger Jimmy Nilsson. Detta ger för våra kunder en mer korrekt och faktabaserad prissättning, men ger också ett eftersläp på priserna. När andra fjärrvärmebolag höjde direkt under 2024 för att täcka de verkliga prisökningarna kunde vi hålla nere priserna – men nu har den dessvärre har kommit i kapp oss. 

Priserna för fjärrvärme hänger starkt ihop med det geopolitiska läget och därmed med värmemarknaden i Europa. Därför är det är svårt att bedöma om det kommer att komma fler prishöjningar.  

-Världsläget är långt ifrån stabilt, men utifrån det oroliga omvärldsläget ser vi dock att priset på skogsflis har börjar sjunka senaste tiden och producenterna talar om en mer utplanad prisnivå på skogsbränsle framöver, säger Jimmy Nilsson.   

Trelleborgs Energis fjärrvärme är en trygg uppvärmningsform som fortfarande står sig väl i konkurrens mot exempelvis direktverkande el och naturgas. Fjärrvärme är en fortsatt smart och miljömässigt fördelaktig uppvärmningsform. Priserna är stabila över året och inget annat än fossilfria bränslen används för att värma Trelleborg (98,5 procent fossilfritt 2023).  

-Det är klokt att vara fjärrvärmekund över tid. Inte bara för den egna ekonomin, men också med omtanke om kommande generationer, eftersom vår fjärrvärme är i stort sett helt förnybar. Dessutom, använder man fjärrvärme i stället för el till uppvärmning kan elen användas till att ställa om våra verksamheter och transporter till fossilfritt samhälle, säger Jimmy Nilsson. 

Se Jimmy Nilsson prata om läget på fjärrvärmemarknaden här.

För frågor gällande detta, kontakta gärna vår kundservice på 0410-73 38 00.

Trelleborg sätter fokus på en hållbar och motståndskraftig energiförsörjning till 2030

Trelleborgs Energi har i Västra Sjöstaden arbetat fram ett energikoncept där överskottet från förnybar produktion lagras som vätgas, i syfte att öka fastigheternas motståndskraft och samtidigt höja självförsörjningsgraden i stadsdelen. Trelleborgs kommuns nya Energistrategi 2024-2030 pekar på bland annat just en ökad självförsörjningsgrad som ett viktigt fokusområde för Trelleborgs energiförsörjning framöver.

– Energistrategin ringar på ett tydligt sätt in de utmaningar som vi i Trelleborg står inför och sätter konkreta mål för att trygga energiförsörjningen. Den kan hjälpa oss att dra åt samma håll. Vi behöver hjälpas åt i Trelleborg, om vi ska kunna åstadkomma en hållbar energiförsörjning som stöttar tillväxt, säger Magnus Sahlin, VD för Trelleborgs Energi.

Kommunens nya Energistrategi 2024-2030 antogs i kommunfullmäktige innan sommaren. Enligt lagen om kommunal energiplanering ska varje kommun redovisa hur man ska uppnå en god energiförsörjning. Strategin tar sin utgångspunkt i principen om energitrappan. Den anger hur man ska prioritera energianvändningen: åtgärder för energieffektivisering införs innan man tar in restvärmeanvändning, som i sin tur ska gå före att man tillför ny förnybar produktion till systemet, som i sin tur ska prioriteras före användningen av ändliga resurser.

– Vi vill i strategin ge vägledning och stöttning för att förverkliga energiomställningen i Trelleborg. Därför har vi samlat målsättningarna i fyra huvudområden, som härrör från energitrappans tänk. Övergripande behöver vi skapa en hållbar och driftsäker energiförsörjning – som bland annat inkluderar mer förnybar kraft och stärkt elnät, men också lagring kopplat till detta, inte minst för att öka självförsörjningsgraden i kommunen. Dessutom ska vi jobba med att energieffektivisera fastigheter, öka andelen förnybar produktion och främja hållbara transporter, säger Anders Nyman, hållbarhetsstrateg på Trelleborgs kommun och ansvarig för energistrategin.

Kommunens rådighet över energiförsörjningen är en utmaning, även om kommunägda Trelleborgs Energi är en viktig aktör i förverkligandet av energistrategin.

– Vi ser ju tydligt hur allt hänger ihop; vi behöver mer förnybar kraft i vårt elområde för att klara tillväxt och effektbalansen, samtidigt behöver vi öka lagringsmöjligheterna för att både bidra på flexibilitetsmarknaden men också öka vår egen motståndskraft och självförsörjning inom kommunen, säger Magnus Sahlin.  

Trelleborgs Energis projekt i Västra Sjöstaden tillsammans med Granitor och Serneke är bara ett exempel på hur bolagets arbete dockar in i strategin. Ett annat är fjärrvärmeutvecklingen – där man inte bara får tillgång till hållbar och trygg värme i nya delar av staden, men också kan bidra till elektrifieringen genom att elen kan användas till annat än uppvärmning. Ytterligare ett exempel är nätutvecklingsplanen från elnätsverksamheten där man tar höjd för såväl mer mikroproduktion som lagringsmöjligheter. Att förverkliga idén om vätgas till större fordonsflottor är ett annat exempel, som dockar rakt in i ambitionen om hållbara transporter.

– En svårighet är att vissa av målen inte går att genomföra själva inom kommunens bolag och verksamheter – som exempelvis att sänka växthusgasutsläppen i vårt geografiska område – därför behöver vi arbeta med gemensamma åtaganden och nya aktörer, samt ett högre tempo för att förverkliga denna strategi, säger Anders Nyman.

– Vi är på god väg med flera spännande energiprojekt i kommunen, inom både vindkraft, lågtempererad fjärrvärme och vätgas, men det är väsentligt att hela samhället drar åt samma håll. Här ser vi strategin som en god ledstjärna för alla aktörer som vill vara med och bidra till lösningen, avslutar Magnus Sahlin.

Ur Energistrategi 2024-2030, Trelleborgs kommun
För varje delområde finns konkreta mål satta som ska uppfyllas till 2030:

1) öka andelen förnybar energi i energisystemet till 80 procent (basår 2021);

2) fördubbla produktionen av förnybar el (basår 2021);

3) minska växthusgasutsläpp från transportsektorn med 70 % i Trelleborgs kommuns geografiska område (basår 2010);

4) minska energianvändningen i kommunkoncernens fastighetsbestånd med 11 procent (köpt energi per kvadratmeter, basår 2022); samt

5) uppnå en ellagringskapacitet på 20 MWh (basår 2023).

Läs mer: Energistrategi – Trelleborgs kommun