november 2024

Marginell höjning av elnätsavgifterna inför 2025

Från 1 januari 2025 höjer Trelleborgs Elnät den fasta elnätsavgiften med 8,15 procent. Ökade abonnemangsavgifter till regionnätsägaren utgör merparten av denna prisökning. Konkret innebär höjningen mellan 136 – 415 kronor mer om året för våra typkunder lägenhet och villa.  

Det är främst höjningen av abonnemangsavgifterna som Trelleborgs Elnät betalar till regionnätsägaren Eon som ligger bakom bolagets nu aviserade höjning inför 2025. Trelleborgs Elnät själv justerar upp kostnaden med enbart 2,5 procent för den ökade inflationen. 

– Vi ser en tydlig trend för ökade kostnader för elnätet den kommande perioden. Det handlar om att Sveriges elnät behöver stärkas och uppdateras för att klara av den elektrifiering och den flexibla elmarknad som vi har idag. Trots att vi i Trelleborg redan har investerat i ökad kapacitet blir vi nu påförda höjningar för överliggande nät. Det är olyckligt, men så elnätsregleringen ser ut, säger Daniel Andrée, elnätschef på Trelleborgs Elnät. 

En möjlig kostnadsdämpare inför 2025 är emellertid att bolaget ser i sin prognos en möjlig sänkning av den rörliga överföringsavgiften. Främst på grund av att man har prognosticerat med lägre kostnader för inköpen av el framöver för att täcka bolagets egna nätförluster.  

Mer information om taxorna hittar du på www.trelleborgsenergi.se/elnat/elnatsavgift

Har du frågor om detta är du välkommen att ringa kundservice på 0410-733800. 

Trelleborgs Energis samhällsengagemang sätter fokus på barn och ungdomar

För två veckor sedan åkte fem ungdomar från Söderslättsgymnasiet till Zambia för att bygga klassrum. Detta är bara ett av flera initiativ som Trelleborgs Energi stöttar inom ramen för bolagets samhällsengagemang. Bland andra av årets samhällsstödjande initiativ finns stöd till Hotellnatten och Backafalls fritidsgård.

– Vårt samhällsengagemang tar sin utgångspunkt i vår vision – energilösningar för kommande generationer – och syftar till att vi ska lämna en bättre värld efter oss. Vårt huvudfokus är barn och ungdomars möjligheter och vi försöker hitta olika sätt vi kan förbättra förutsättningarna för dem, här lokalt i Trelleborg, säger Melinda Frigyesi-Almström, kommunikations- och hållbarhetschef på Trelleborgs Energi.

Trelleborgs Energi har såväl sponsring som samhällsengagemang i sin portfölj, men gemensamt för insatserna som stöttas är att de kan kopplas till FN:s globala hållbarhetmål, att de uppfyller Barnkonventionen, riktar sig primärt mot barn och unga, samt att de är lokalt förankrade.

Sedan ett par år tillbaka stöttar bolaget Skåne Stadsmissions arbete för utsatta barn, med särskilda insatser vid jul och sommar – två tider på året då det kan vara extra svårt för barn i utsatta förhållanden. Strategin för insatserna för bolaget är dock att komma så nära det lokala som möjligt:

– Sedan förra året stödjer vi ett underbart initiativ, Hotellnatten, som Palm Tree Hotel i Trelleborg genomför med Svenska kyrkan i december varje år. Omkring 50 barn från familjer med alkohol-, narkotika- våld- eller fattigdomsproblematik får då möjlighet att fira jul på hotellet, komplett med julfest och julklappar. I somras fick vi också genom en av våra medarbetare kontakt med Backafalls fritidsgård och kunde stötta dem för att genomföra sommaraktiviteter för barn i Trelleborg. Här kunde vi konkret bidra med alltifrån utrustning till fotbollsturnering till en hoppborg och en bussresa. Alla dessa initiativ gör stor skillnad för barnen, och vi är glada över att kunna hjälpa till, säger Melinda Frigyesi-Almström.

Trelleborgs Energis samhällsengagemang går både i linje med hållbarhetsmålen inom kommunkoncernen, men uppfyller också delar av det kulturpolitiska programmet. Trelleborgs Energis stöd, såväl inom ramen för sponsring som inom samhällsengagemang ska alltid gå tillbaka till kommuninvånarna.

– Stödet vi delar ut går tillbaka till kommuninvånarna, men omvandlat till konkreta projekt eller verksamheter. Detta gäller även för sponsring. Vi är en lokal aktör med hjärtat i Trelleborg, och det ska synas och höras, säger Melinda Frigyesi-Almström.

Och Zambia då? Jo, fem elever på Söderslättsgymnasiets bygg- och anläggningsprogram är just nu på väg hem från byn Kakoma i Zambia där de har hjälpt till att bygga om en lagerlokal till två klassrum. Byn har varken el eller rinnande vatten. Projektet har dock gett barnen i byn möjligheter till bättre utbildning, och våra ungdomar från Trelleborg förhoppningsvis oförglömliga erfarenheter.

Läs mer om hur Trelleborgs Energi arbetar med sponsring och samhällsengagemang. Se bilder från SSG-elevernas resa, kolla in Backafalls fritidsgårds aktiviteter, och läs mer om Skåne Stadsmissions arbete.