februari 2025

Snart händer det!

Trelleborgs Energi är ett av de yngsta energibolagen i landet men med en historia i Trelleborg som går tillbaka till 1898. Nu har tiden kommit för oss att ta nästa steg i utvecklingen mot ett hållbart och framtidssäkrat bolag. Vad det innebär? Ja det får ni se här och lite överallt i nästa vecka! Håll utkik!

Trelleborgs Energi har Sveriges bästa kundservice inom energi!

Trelleborgs Energi fick under onsdagen motta utmärkelsen Sveriges bästa kundservice i kategorin energibolag, men också utnämningen Årets nykomling! Vinsterna är ett fint betyg för vår dagliga strävan att se till att våra kunder får bästa möjliga upplevelse hos oss, oavsett ärende eller behov.

Brilliant Awards – Customer Experience är en årlig utmärkelse för de organisationer som lyckats skapa exceptionella kundupplevelser, utdelat av undersökningsföretaget Brilliant. Utmärkelsen tilldelas de organisationer som har högst engagemang i kundservice och flest lojala kunder i ett antal olika kategorier.

– Detta är stort för oss alla! När vi bestämde oss för att börja mäta vår kundnöjdhet innan sommaren 2024, var målet tydligt – vi ville inte bara se var vi kunde förbättra oss, vi ville ta förstaplatsen. Vi hade en stark känsla av att vi kunde vara med i toppen, och redan tidigt såg vi fina resultat. Men att vi skulle landa här idag – det är helt fantastiskt, säger Valon Zejnullahu, kundservicechef på Trelleborgs Energi.

2,3 miljoner kundundersökningar, genomförda i Sverige inom 160 olika företag, ligger som grund för utmärkelserna, vilket innebär att det är helt och hållet kunduppfattningar som styr placeringarna. Brilliant delar ut utmärkelser för bästa kundservice inom sex olika branscher (finans, bank, försäkring, energi, kommun, förbund) men utser också särskilda pristagare för Sveriges mest engagerade kundservicemedarbetare, Årets förändringsresa, Årets mest lojala kunder samt Årets nykomling. Av dessa tog Trelleborgs Energi alltså hem två av priserna – Sveriges bästa kundservice (energi) och Årets nykomling!

-Det är ju alltid roligt att få pris, men att bli jämförd med andra inom samma yrkesgrupp och vinna, det är en alldeles speciell känsla som jag kommer att bära med mig länge. Det bygger en stolthet över oss som bolag, säger Lina Larsson, kundservicemedarbetare på Trelleborgs Energi.

Trelleborgs Energis kunder har rankat kundnöjdheten baserat på sex faktorer som till exempel engagemang eller kunskap hos kundservicemedarbetaren man varit i kontakt med. Dessutom har man vid varje tillfälle även ställt NPS*-frågan. Resultaten för helåret 2024 talar för sig själva. Kunderna anser att Trelleborgs Energis kundservice uppvisar stort engagemang (97,9 %); att det är enkelt att få hjälp (95,4 %); att man allmänt är nöjd med bemötandet (97,5 %) samt att medarbetarna är kunniga (97,4 %). NPS* landade på 63, vilket kan jämföras med benchmarkgenomsnittet på 40.

-Dessa resultat är ju helt förbluffande. Vi har känt på oss att vi har ett hyfsat anseende, men att kunderna är så nöjda med vårt kundbemötande är ju helt exceptionellt. Trots detta fina kvitto på att vi redan är bra idag så fortsätter vi vår strävan att bli ännu bättre 2025. Det vore kul att försvara titeln! Vi är väldigt stolta över alla kundservicemedarbetare, och vi ska inte glömma bort att vi alla på företaget är med och bygger detta resultat, säger Magnus Sahlin, VD för Trelleborgs Energi.

*NPS, eller Net Promoter Score, är ett mått som används för att mäta kundlojalitet och nöjdhet. Det baseras på en fråga där kunder ombeds betygsätta hur sannolikt det är att de skulle rekommendera företaget eller dess tjänster till en vän eller kollega, på en skala från 0 till 10. Resultatet beräknas genom att ta andelen ”Promoters” (de som svarar 9–10) minus andelen ”Detractors” (de som svarar 0–6), vilket ger ett värde mellan -100 och +100. Ett NPS över 50 anses generellt vara utmärkt, medan ett resultat över 70 betraktas som exceptionellt.

Elmarknaden 2024 – ett år av lärdomar och möjligheter

Elmarknaden har under 2024 varit en berg-och-dalbana med stor väderpåverkan, införande av nya regler och innovationer. Nya ämnen och begrepp har kommit till, som effektavgifter och flexibilitetsmarknad. Hur ska man förstå det som händer och vad innebär det för framtiden? Läs intervjun med vår marknads- och försäljningschef Jenny Sackner Christensen.

– Elmarknaden under 2024 har verkligen varit en rörlig och rörig. Vi har sett effektavgifter, flexibilitetsmarknader och vätgas ta plats som centrala teman i debatten om hur vi tryggar vår energiförsörjning. Vi har sett låga och höga elpriser avlösa varandra. Och vi har sett olika bud från statligt håll för stöd och incitament.

Det är tydligt att energibranschen står inför stora utmaningar den kommande tiden, inte minst med många nya regleringar som ska träda i kraft 2025. Det finns emellertid även stora möjligheter framöver för att skapa en elmarknad som inte bara är hållbar, utan också robust nog att möta framtidens krav.

– Det handlar om att bygga en elmarknad som är både motståndskraftig och anpassningsbar i en snabbt föränderlig värld. För att detta ska kunna göras krävs att teknik, politik och kundperspektivet samverkar, säger Jenny Sackner Chrisensen.

Ett av årets eventuellt minst uppmärksammade nyhet var kanske Svenska Kraftnäts införande av den flödesbaserade kapacitetsberäkningsmetoden – en teknik som ska göra handeln med el mellan länder mer effektiv.

– Än så länge ser vi inga dramatiska effekter av denna ytterst komplicerade beräkningsmodell på elpriserna, kanske för att de redan införts i stora delar av Europa. Men det är tydligt att marknaden håller ett vakande öga på utvecklingen, säger Jenny Sackner Christensen.

Ytterligare ett EU-direktiv kom i fokus under det gångna året, och det är införandet av effekttarifferna på elnätssidan. Ett direktiv som successivt införs i Sverige nu.

– Det är enkelt uttryckt en prismodell som ska få oss att tänka till om när det är bäst att sätta i gång tvättmaskinen. Syftet är att jämna ut belastningen på elnätet under dyra och kritiska timmar. På så sätt minskar man risken för effektbrist och stabiliserar elnätet. Här i Trelleborg planerar vi att implementera modellen senast 1 januari 2027, säger Jenny Sackner Christensen.

Stödet för grön teknik, som hembatterier, har ändrats så att man nu kan få stöd även om man deltar på flexibilitetsmarknaden. Även om processen fortfarande kan uppfattas som byråkratisk börjar allt fler se värdet av flexibilitet.

– Att sälja effekt från sitt batteri tillbaka till elnätet är inte bara smart – det är en riktig win-win för både användaren och Svenska kraftnät. Därför har vi nu sett till att alla våra kunder med hembatteri sedan hösten kan vara med på flexibilitetsmarknaden genom en s.k. aggregatortjänst, säger Jenny Sackner Christensen.

Vädret fortsatte att visa sin oförutsägbarhet under 2024. Höstens milda och blåsiga klimat bidrog till att hålla elpriserna låga, särskilt i elområde SE4. I oktober landade medelspotpriset på bara 30,2 öre/kWh – ett välkommet andrum för sydsvenska hushåll och företag. Men som vanligt varade det inte länge. När temperaturen sjönk i december och vindkraften minskade, sköt priserna i höjden.

– För vissa timmar såg vi priser på otroliga 8 kronor per kWh. Det blev en väckarklocka för många om hur volatil vår elmarknad fortfarande är. Ändå kan vi se tillbaka på 2024 som det billigaste elåret på fyra år – en paradox som bara elmarknaden kan leverera, säger Jenny Sackner Christensen.

En effekt av variationerna i elpriset är att många kunder funderar över fastpris eller rörligt. För att möta behoven hos kunder som känner sig osäkra inför elmarknadens svängningar kommer Trelleborgs Energi under 2025 att titta på nya elhandelsavtal som ska ge både förutsägbarhet och samtidigt ge möjlighet att dra nytta av marknadens prissvängningar.

Så hur möter vi framtidens svängningar på elmarknaden? Ja, enligt Jenny Sackner Christensen gäller det att bli både smartare och mer självförsörjande. Här har energibolagen en stor roll, men också hushållen kan göra sitt.

– Egna solceller tillsammans med hembatteri och andra flexibla resurser är inte bara framtidsvisioner – de är nycklar till en mer stabil elmarknad. Och att ladda ditt batteri när elen är billig och använda den när priserna skjuter i höjden är inte bara smart ekonomiskt, men är också smart för klimatet, säger Jenny Sackner Christensen.

Och att öka självförsörjningsgraden – inte enbart som hushåll, utan också på ett regionalt plan – är väsentligt för vår civila motståndskraft. Resiliens är avgörande för att få en trygg energiförsörjning i samhället, särskilt för våra kritiska samhällsfunktioner som äldrevård, sjukhus och trygghetspunkter.

I närtid ser Jenny Sackner Christensen också fjärrvärmen som en viktig del av det klimatsmarta energisystemet i Sverige, och inte minst i Trelleborg. Genom att fjärrvärme, till skillnad från andra uppvärmningsformer, inte drar el avlastar den elnätet och bidrar till ett mer hållbart energisystem.

Men vätgasen då?

– Vätgas är en teknik med enorm potential att lagra energi och jämna ut efterfrågan på ett lokalt och regionalt plan – något vi ser fram emot att utforska ännu mer här i Trelleborg. Det är ett stort bidrag till vår lokala motståndskraft också, utöver att det är en teknik som kan användas i transportlösningar, för industriellt bruk och som reservkraft.

Sammanfattningsvis har 2024 har visat att elmarknaden är lika dynamisk som vädret som styr den. För att möta framtidens krav måste tekniska framsteg kombineras med en vilja att samarbeta.

– För att hjälpa våra kunder att navigera denna komplexa marknad lanserar vi 2025 en ny app. Den ger dig full överblick över din elförbrukning i realtid – en liten men viktig pusselbit i att göra energianvändningen smartare och mer effektiv.
– Min vision är tydlig: framtidens elmarknad måste vara hållbar, rättvis och anpassad efter våra gemensamma behov. Det är genom innovation och samarbete som vi skapar en energiframtid som är redo för vad än nästa år kan föra med sig, avslutar Jenny Sackner Christensen.