Osäkerheten på elprismarknaden har länge varit stor och det råder rekordpriser på el både i Sverige och i Europa. Elnätsavgiften* – som bl a består av en rörlig överföringsavgift* – påverkas kraftigt och för oss i prisområde 4 slår det extra hårt. Detta eftersom elanvändningen i södra Sverige är störst men som på samma gång har begränsningar i elnätets kapacitet. För en genomsnittlig lägenhetsinnehavare motsvarar höjningen ca 7 kr/månad och för en villakund ca 47 kr/månad.
Svenska Kraftnät (SvK) driver det svenska stamnätet och de har p g a elnätsförluster* och skenande spotpriser* varit tvungna att öka sina priser rejält. Detta innebär en direktpåverkan på E.ON (som äger det södra regionnätet) och deras kunder, t ex Trelleborgs Elnät.
Höjningen för Trelleborgs Elnäts kunder blir i genomsnitt 8,5%
Lägenhetsinnehavare ca 7 kr/månad (varav 4 kr är direkt hänförbart till SvK:s höjningar)
Villakund ca 47 kr/månad (varav 34 kr är från SvK).
Nya priset gäller från 1 januari 2022
För att vi skall nå mer sansade elpriser inom rimlig framtid är det viktigt att elnäten utvecklas. Det är detta som din elnätsavgift bl a bidrar till. Att kapaciteten i elnätet stärks och byggs ut är avgörande för att vi ska klara en tillförlitlig elförsörjning när samhället ställer om till fossilfritt med hjälp av el. Enligt energibranschens prognoser kommer Sveriges elbehov sannolikt att fördubblas fram till 2050. Beräkningar visar på ett investeringsbehov i de svenska elnäten i storleksklassen 500 miljarder kronor. Trelleborgs Elnät har redan gjort egna investeringar på 300 miljoner för att klara allt vad stadens framtida utveckling innebär, bl a den generella elektrifieringen.
Höjningen innebär ingen ökad avkastning
Vi vill vara tydliga med att hela Svk:s/E.ON:s höjning avser kostnadstäckning för överliggande nät och egna överföringsförluster på grund av högre elpris. Höjningen innebär därför inte någon ökad avkastning.
Sol- och vindproducenter de stora vinnarna
Trelleborgs Elnät vill se en ökning av förnybar produktion och därför gör vi det gynnsammare för mindre sol- och vindproducenter och sänker årskostnaden samt höjer inmatningsersättningen.